Geschiedenis

Tsjechië bestaat uit twee gebieden: Moravië en Bohemen. De Slaviërs arriveerden in de 6e eeuw en over de twee eeuwen daarna is niet veel bekend. De verschillende volkeren hadden een wisselende heerschappij tussen de gebieden Moravië en Bohemen. In de vroege eeuwen was de Moravische tenaamstelling en heerschappij dominanter, in latere eeuwen de Boheemse.

Gedurende de eeuwen daarna kende Tsjechië zoals elk Europees land haar bloeiperioden en oorlogen. Bekende oorlogen zijn die van de Hussenieten (zie Jan Hus) en de 30-jarige oorlog (17e eeuw). Na de veroordeling van de religieus hervormer Hus liepen de spanningen hoog op. De Hussieten grepen naar de wapens en een contra-reactie was het gevolg.

Tijdens de 30-jarige oorlog werd gestreden voor het behoud van het Hapsburgse rijk. De conflicten waren zowel geografisch als religieus van aard. De strijd werd gestreden tegen het Roomse Rijk en het protestantse Hapsburg. Later evolueerde dit in de Donaumonarchie (Oostenrijk-Hongarije).

De eerste wereldoorlog begon na de aanslag op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije in Sarajevo. In gebieden als Slovenië en Bohemen ontstond een beweging richting Slavisch nationalisme. Mede hierdoor werden de tegenstellingen, spanning en daarmee aanleiding tot de oorlog gecreeerd. Na de eerste wereldoorlog, die een einde maakte aan de "klassieke" monarchiën in Europa, vormde de Tsjechen samen met de Slowaken de republiek Tsjechoslowakije.

Voor de tweede wereldoorlog had het Verenigd Koninkrijk de veiligheid van Tsjechoslowakije gegarandeerd. Maar met de dreigende inval van Duitsland leek oorlog onvermijdelijk. De Britse premier Neville Chamberlain reisde naar München voor een ontmoeting met Hitler en Mussolini. In het akkoord van München deden de Franse en Britse leiders concessies, Sudetenland zou Duits worden. Bij dit overleg waren geen Tsjechische vertegenwoordigers aanwezig. Hun regering was sterk gekant tegen het akkoord, maar waren machteloos tegen het Duitse militaire overwicht zonder Franse of Britse hulp. Chamberlain betitelde het akkoord als "Peace for our time - Vrede voor onze tijd". Tsjechisch Sudetenland werd door Duitsland 'bevrijd'. Enkele maanden later, in maart 1939 volgde de rest van Tsjechoslowakije (Bron: Wikipedia).

Een bekende periode in de Tsjechische geschiedenis is de Praagse Lente. Tijdens de Praagse Lente wilde de de toemalige premier van Tsjechoslowakije Alaxander Dubček een gematigde communistische koers doorvoeren. De toenmalig partijvoorzitter van de USSR, Brenzjev stak hier harthandig een stok voor. Aan de gematigde periode kwam op 20 augustus 1968 een einde met een militaire interventie door leden van het Warschaupact. Na het terugdraaien van de hervormingen pleegde Jan Palach in januari 1969 op gruwelijke wijze zelfmoord. Hij stak zichzelf op het Wenceslasplein in Praag in brand, om aandacht te vragen voor de verslechterende situatie in Tsjechoslowakije.

Bij het vallen van de Berlijnse muur in het najaar van 1989 creeerden de Tsjechoslowaken een nieuwe vrijheid. Door de "fluwelen revolutie" werd het zittende Communistische regime omver geworpen en begon een tijd van grote hervorming onder leiding van o.a. Václav Havel. Op 1 januari 1993 gingen Slowakije en Tsjechië in redelijke harmonie uit elkaar. Op 1 mei 2004 trad Tsjechië toe tot de Europese Unie.

Ambassades

De Nederlandse Ambassade in Tsjechië.
De Tsjechische Ambassade in Nederland.




Belangrijke telefoonnummers

Politie: 158
Ambulance: 155
Brandweer: 154
Algemeen alarmnummer: 154
Tsjechische wegenwacht: 0261104242
Nederlandse Ambassade: (+420)233015200




Bureau voor Toerisme

De website van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme staat boordevol informatie. U vindt de website op www.czechtourism.com.




Czech Statistical Office

Het Tsjechische "Centraal Bureau voor de Statistiek"




Fooi

Het is in Tsjechië gebruikelijk fooi te geven. Geadviseerd wordt een percentage van zo'n 10% te hanteren.




Geld

In Tsjechie betaald men met Kronen of "Koruna" zoals de Tsjechen haar munteenheid noemen.Kijk voor een actuele wissel koers van de Tsjechische kroon op GWK of op Converter




Gouden Gids

De Engelstalige Gouden Gids van Tsjechië.




Het Weer

Het klimaat van Tsjechië behoort tot het Midden-Europese type waarin het klimaat van west naar oost gaande een steeds sterker continentaal karakter krijgt. De gemiddelde temperatuur overdag bedraagt in Praag in de maand januari 9,5°C en in de maanden juni, juli en augustus respectievelijk 30,9, 32,7 en 31,8°C. Praag behoort daarmee tot een van de warmste en droogste plekken van Tsjechië (486 mm neerslag per jaar). Bron: www.landenweb.com

Ook andere steden en streken in de dalen van Bohemen hebben een laag neerslagcijfer. Weer andere gebieden in Bohemen hebben een onstabieler klimaat, dat wel wat lijkt op het Nederlandse klimaat. Het waait alleen wat minder hard en er valt veel meer sneeuw.

De gemiddelde temperatuur in geheel Tsjechië is in juli, de warmste maand, 18 tot 21°C. De koudste maand is januari met een gemiddelde van -5°C tot -11°C. In januari is in Praag de gemiddelde temperatuur overdag -0,9°C.

De neerslag varieert sterk per plaats, een gevolg van de geaccidenteerdheid van het land. In de drie zomermaanden valt de meeste neerslag. De droogste periode is van december tot en met februari met een gemiddelde neerslag van 190-200 mm. De droogste gebieden zijn Midden-Bohemen en Zuid-Moravië. De gemiddelde neerslag is in de dalen 450 tot 650 mm per jaar en in de bergen 1000 tot 2000 mm.

In Moravië hebben de laagvlaktes en dalen in het midden en zuiden een droger klimaat en is het gemiddeld warmer dan in Bohemen. De bergstreken in Moravië kennen een vrij instabiel, vochtig weertype met neerslaghoeveelheden tot 1550 mm per jaar.




Huisdieren

In Tsjechië is het verplicht dat uw huisdieren een internationaal certificaat hebben dat uw huisdier ingeënt is tegen hondsdolheid. Ook dient hierin vermeld te staat dat uw huisdier een bezoek aan de dierenarts heeft gebracht.




Leidingwater

Het leidingwater in Tsjechië is gewoon drinkbaar. Ook het leidingwater buiten de grote steden, dat vaak uit waterbronnen (putten) komt is bijna altijd van goede kwaliteit. Vaak worden er echter vanwege de smaak toch flessen mineraalwater gekocht.




Openbaar vervoer

Tsjechië heeft een goed openbaar vervoersysteem. De treinverbindingen tussen de steden gaan frequent en het spoor is in prima staat. In de steden zelf zorgen metro's, trams en trolleybussen dat u goedkoop en efficiënt op uw plaats van bestemming arriveerd.

Voor informatie over het reizen naar Tsjechië vanuit Nederland verwijzen we u door naar de site van de : Nederlandse Spoorwegen U kunt ook goedkoop naar Tsjechië afreizen met Eurolines.

Mocht u in Tsjechië zelf willen reizen met de trein kunt u op de site van de Tsjechische Spoorwegen meer informatie vinden.




Openingstijden

Postkantoren: 08.00 - 18.00 uur
Banken: 08.00 - 16.00 uur
Supermarkten: In Tsjechië kunt vaak tot 20.00 uur terecht. Ook op zondag zijn er enkele kleine winkels geopend.




Pinautomaten

Overal in Tsjechië kunt u pinnen bij banken zoals dat ook in Nederland het geval is. In Praag en andere grotere steden vindt u 'op elke straathoek' een pinautomaat.

Bij de meeste winkels en bezninestations kunt u met uw pinpas betalen. Als dit niet mogelijk is kunt u meestel wel gebruik maken van uw creditcard. Vaak moet u bij uw creditcardbetaling (in tegenstelling tot in Nederland) wel uw pincode invoeren.




Post

Als uw post verzend vanuit Tsjechië is deze met een priority zegel binnen 3 dagen in Nederland.




Snelheidslimieten

Binnen de bebouwde kom 50 km per uur
Buiten de bebouwde kom 90 km per uur
Op de snelwegen 130 km per uur




Stroom

De stopcontacten en netspanning in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland.




Taal

Tsjechisch is slavische taal. Veel Tsjechen spreken Engels of Duits, vooral in de toeristische gebieden.
Link: Cursus Tsjechisch




Taxi's

Informeer vooraf naar de prijs van uw taxirit. Vraag ook om een kwitantie. Hierdoor is het voor de taxichauffeur niet mogelijk bijvoorbeeld met het starttarief te rommelen.

Een taxi nemen in Praag is zeker gezien het goede en goedkope openbaar vervoer niet aan te raden. Vaak betaalt u namelijk te veel. Neemt u toch een taxi, dan adviseren wij u AAA Taxi (tel (02)33113311 of (02)14014), de grootste en meest betrouwbare taxicentrale van Praag. Meer informatie over deze taxicentrale is te vinden op www.aaataxi.cz. Deze website is ook in het Engels. Hier vind u tevens een prijsberekenings-tool. Volgens deze tool kost een ritje van het vliegveld naar het centrum bijvoorbeeld ongeveer 450 kroon (zonder wachtgeld). Wij raden u aan de uitkomst van de prijsberekenings-tool uit te printen en deze voor vertrek aan de taxichauffeur te laten zien.




Tsjechische radiozenders op internet

Country Radio
Evropa 2
Expres Radio
Frekvence 1
Kiss FM
Kiss 98fm
Radio Blanik
Radio City
Radio FM Plus
Radio Gold
Radio Impuls
Radio Orion
Radio Sumava
Radio 1




Veiligheid

In Tsjechië is de situatie m.b.t. algemene veiligheid te vergelijken met de situatie in andere landen van de Europese Unie.




Verplichte documenten

Paspoort of identiteitskaart (Tsjechië is lid van de Europese Unie)




Vignet

Voor de autosnelwegen heeft u in Tsjechië een vignet nodig. Deze is te koop bij tankstations, postkantoren en grensovergangen. Voor auto's tot 3.500 kg kost het vignet 400 Kroon.




Vissen

In heel Tsjechië kunt u goed vissen. U heeft wel een visvignet nodig.
Deze zijn bij postkantoren en gemeentehuizen te verkrijgen




Vliegvelden

Algemene website




Webcams

Op deze pagina vindt u webcams van de meest uiteenlopende locaties in Tsjechië.




Zakelijke informatie

Nederlandse Kamer van Koophandel in Praag is via deze link te bereiken. Klik op Tsjechische Kamer van Koophandel om hun site te bekijken.

Bij de International Chamber of Commerce kunt u allerlei informatie en nieuws opvragen over zaken die met internationale handel te maken hebben.

Doing Business in Cz verschaft u veel Engelstalige informatie, variërend van wetgeving tot macro-economische kengetallen.

Bij het Czech Statistical Office kunt u informatie opvragen over allerlei verschillende onderwerpen. Een nadeel van deze site is dat de site in het Engels te navigeren is, maar de statistische bronnen in het Tsjechisch geschreven zijn. Kennis van de taal is dus onontbeerlijk.